Les persones en procés de final de vida a Catalunya, i els seus familiars, comptaran per primera vegada amb un Espai Obert d’escolta, orientació i acompanyament, gestionat per l’Associació Hospice.cat

Al 17 d’octubre  del 2017 L’Associació per a l’Acompanyament al Final de la Vida Hospice.cat, va obrir les seves portes al districte Sant Marti L’Espai  on funciona tots els dimecres de 10 a 13 hores en carrer Emília Coranty, 5-9 (cantonada Marroc), 08018, Barcelona.

Iniciarà aquest mes de febrer, la primera fase del seu servei  personalitzat que tracta d’escolta , informació i orientació a les necessitats de les persones en procés de final de vida i els seus éssers estimats. L’Espai Obert funcionarà tots els dimecres de 10 a 13 hores en carrer Emília Coranty, 5-9 (cantonada Marroc), 08018, Barcelona.

Espai obert Hospice.cat

Cada any, unes 19 500 persones viuen a Catalunya el procés de final de vida. És una etapa de grans complexitats per a l’individu i el seu entorn, producte dels grans mites i estereotips que existeixen respecte a la mort en la nostra cultura. Aquesta no és vista com un procés natural que forma part de la vida, i per tant, està investida d’un vel de tragèdia i misteri, que moltes vegades, impedeix viure les etapes finals amb majors nivells de benestar i tranquil·litat.

Quan una persona és diagnosticada en procés de final de vida, l’opció més coneguda en la nostra societat per afrontar-lo, són les cures pal·liatives, proporcionats pel sistema sanitari. No obstant això, en altres països d’Europa, com Anglaterra i Holanda, tenen més de trenta anys d’experiència en la pràctica reeixida d’altres alternatives. Es tracta de la filosofia Hospice, una xarxa integral de cures a la persona en el seu procés de final de vida, on el protagonista no és la malaltia, sinó la persona qui la pateix.

El seu propòsit és proporcionar un acompanyament integral respectant l’autonomia, la dignitat i afavorint la qualitat de vida de la persona. Acompanyar el final de vida d’algú, des de l’enfocament Hospice, vol dir, sobretot, respectar la seva individualitat, des de l’escolta, el diàleg i la transparència. A més, oferir eines i xarxes de suport per a la persona i els seus éssers estimats, dirigides a la prevenció del sofriment i la soledat.

Queden encara barreres econòmiques, culturals i sociopolítiques per vèncer, perquè tinguem a Catalunya llars Hospice, aquest espai físic on les persones puguin viure el seu procés de final de vida amb el màxim acompanyament humà i professional, i de forma apoderada. No obstant això, el camí per aconseguir-los, passa per una àmplia tasca de conscienciació social de la seva necessitat, perquè les persones tenen dret a conèixer i triar altres maneres d’afrontar el seu procés de final de vida, i participar en la presa de decisions sobre el seu destí, fins a l’últim dia.

D’aquesta necessitat latent d’informació, atenció personalitzada i acompanyament, sorgeix la iniciativa Espai Obert Hospice.cat, una opció perquè les persones en procés de final de vida i els seus familiars, siguin escoltades i rebin suport recolzades per les persones i professionals que forman l’Associació .El servei començarà a oferir-se de forma experimental al districte de Sant Martí, per estendre posteriorment a altres demarcacions de la ciutat de Barcelona.

El procés de morir pot ser abordat d’una forma molt més humanitzada, integrant les dimensions física, emocional, psicològica, social i espiritual. Aquesta és la nostra aposta. Si tens alguna persona del teu entorn, vivint el procés de final de vida, i t’agradaria acompanyar d’una manera més humana i integral, t’esperem. Ens veiem aviat, a l’Espai Obert Hospice.cat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s